INBREIDINGSPROJECT ‘De Stoeterij’ | WONDELGEM

Wooninbreiding in stedelijk woongebied volgens het Gewestelijk RUP Afbakening Grootstedelijk Gebied Gent, deelproject ‘Buntstraat’ met integratie van een bestaande landelijk villa met bijhorend koetshuis & conciërgewoning.

Het stedelijk gebied kent een grote verscheidenheid aan stedelijke woonomgevingen. De uitgangspunten voor de ruimtelijke ontwikkeling van woon- en leefstructuur zijn het werken aan een nieuw stedelijk woonimago: het wonen laten aansluiten bij de verzorgingsstructuur, aandacht voor de relatie tussen wonen en groenvoorziening, verweving van functies in leefbare buurten en een gedifferentieerd huisvestingsbeleid naar bevolkingsgroepen en woningtypologie.

Er wordt een woonstructuur nagestreefd van een stedelijke agglomeratie met de kernstad, de 19de en 20ste eeuwse gordel, de stedelijke wijken en randstedelijke kernen. In de stedelijke wijken zoals huidig deelproject, ligt de klemtoon op een bijkomend aanbod, zij het door het afwerken van randen en van bestaande projecten (in casu) zij het door grotere mogelijkheden voor uitbreiding.

De invulling van dergelijke zones speelt in op de vraag naar een gedifferentieerde samenstelling van de woningvoorraad. Het aanbod omvat woningen voor starters, alleenwonenden, kleine gezinnen maar ook voor ouderen, grote gezinnen, sociale huur- en koopwoningen,...

Het deelproject is in concreto een multifunctioneel gebied waarbij wonen wordt verweven met openbare ruimtes (groene en verharde) en voor aan het wonen verwante voorzieningen. Gezien het bestaande groene karakter van de site werd gezocht naar een toelaatbare verwevenheid van functies met het wonen, vanuit het oogpunt van een uiterst laagdynamische mobiliteit. Zoniet zou dit nefaste afbreuk doen aan de intrinsieke woon- en leefkwaliteit van de nieuwe stedelijke woonontwikkeling. In het bestaande landhuis als centraal bouwvolume waarrond de ganse woonontwikkeling zich organiseert, zijn nevengeschikt aan het wonen ook kantoor-, diensten- en gemeenschapsfuncties toelaatbaar.

Deze beperking aan nevengeschikte functies is te verantwoorden vanuit de mobiliteitsimpact, het zorgvuldig ruimtegebruik (heractivering bestaand bouwkundig erfgoed), de ruimtelijke inpassing in de omgeving, de garanties voor de inrichting van het omgevende openbare groendomein waarbij maximale aandacht uitgaat naar de instandhouding van bestaande waardevolle groenelementen.

(bronvermelding: 3D-simulaties door Durabrik)